Dirbtinės gėlės, UŽ ar PRIEŠ?




Seniau dirbtinės gėlės visiems asocijavosi su beskonybės ženklu - dabar vidaus erdves ir šventes puošti dirbtinėmis gėlėmis – praktiška.Nors dirbtinėms gėlėms paprastai reikia gerokai mažiau priežiūros nei gyvoms, tačiau verta žinoti apie dirbtinių gėlių pasirinkimą ir laikymą.

Dirbtinės gėlės pradėtos gaminti dar senovės Egipte (dažytos drobės, rago drožlės), o vėliau šį amatą perėmė romėnai, kurie gėles darydavo iš vaško. Dirbtinių gėlių gamybos tradicijas po kiek laiko perėmė italai, kurie gėles gamino iš šilkaverpių kokonų. Savas dirbtinių gėlių madas turėjo anglai, prancūzai ir amerikiečiai, kinai bei japonai, o Pietų Amerikoje tokioms dekoracijoms naudotos plunksnos. Šiandien dirbtinės gėlės dažniausiai gaminamos iš įvairių rūšių tekstilės, plastiko, poliesterio ar popieriaus. Pasitaiko ir itin prabangių iš šilko ir kitų vertingų medžiagų gaminamų dirbtinių gėlių.

Taigi dėka technologinės pažangos, šiandien dirbtinės gėlės gali atrodyti labai natūraliai, tokiu būdu tapdamos puikiu pasirinkimu tiek namų interjero puošybai, tiek ir vestuvėms ar kitoms svarbioms progoms. Jos gali ne tik atrodyti, tačiau ir kvepėti taip, lyg būtų natūralios, taip pat jų priežiūra yra kur kas paprastesnė.

Šiandien dirbtinėmis gėlėmis ir jų kompozicijomis galima puošti bet kurią interjero erdvę, nepriklausomai nuo jos apšvietimo, saulės šviesos patekimo, drėgmės lygio ir panašiai. 
Dirbtinių gėlių kompozicijomis dažnai puošiamos visuomeninės paskirties erdvės – ofisai, viešbučiai, sanatorijos, prekybos centrai ir kitos patalpos. Tokiose vietose pasirinkus gyvas gėles, jas reiktų dažnai ir rūpestingai prižiūrėti.

Dirbtinių gėlių privalumai yra jau minėta lengva priežiūra, galimybė statyti bet kurioje interjero arba eksterjero vietoje, žiedų gausa visus metus. Tačiau prie privalumų priskirti galima ir tai, kad, priešingai nei gyvos gėlės, dirbtinės gėlės nebarsto žiedadulkių, žiedų, lapų, todėl nesutepa šviesių paviršių, kaip staltiesių ar užuolaidų. Nesukelia alergijos, nes neturi žiedadulkių ar aitrių syvų, kurie galėtų suerzinto odą ar gleivinę. Jei tai pamerkiamos gėlės – nereikia nuolat keisti vandens. Dar vienas privalumas – vienoje kompozicijoje galima derinti sunkiai suderinamas gėles (jei tai gyvos gėlės) – rožes, hortenzijas, alyvas, orchidėjas, tulpes ir kitas gėles.

Pūkuoto Vėjo floristė, Neringa, atsakys į dažnai kylančius klausimus apie dirbtines gėles ir augalus iš profesinės pusės:

Kur ieškoti įsigyti ir kaip rinktis dirbtinius augalus?  

Kokybiškų dirbtinių augalų galite rasti tik specializuotose parduotuvėse, jų nerasite prekybos centruose. Ieškokite tokių dirbtinių augalų kuriuos norėtųsi pauostyti, paliesti ir įsitikinti ar jie tikrai gyvi, gamtai artimų spalvų kolorito ir negailėkite į juos investuoti. Tik tokios kokybės augalai ilgai džiugins, atrodys kaip gyvi ir puoš jūsų namus, darbo erdvę ar kitas erdves. Šiuo gyvenimo etapu populiaru daugelį prekių parsisiųsti iš kitų šalių, būkite atsargūs, siųsdamiesi pirmą kartą, pirkite vos po kelis vienetus, kad įvertintumėte prekės kokybę. 
Ką daryti su dirbtinais augalais juos gavus supresuotus dėžėse ir pakuotėse?
Visų pirmiausia išpakuokite augalus iš pakuočių ir leiskite prisigerti oro sudėdami paprasčiausiai į vazą ar kur kitur. Kai jau nuspręsite ką norite daryti, kokią kompoziciją, kur stovės, kam bus skirta, kokia bus vaza ar indas, ir atsirūšiavus tam augalus. Tada, svarbu augalams suteikti natūralią judesio formą, taip pat iškedenti visus žiedlapius, piestelės ir lapukus, o komponuojant palikti jiems erdvės ir oro. Kuo tauresnis, kokybiškesnis augalas tuo gražiau atrodys minimalistinėje kompozicijoje. Nepamirškite pabrėžti viso augalo, taip pat ir koto ar jo lapų. 

Ar sudėtinga dirbtinių gėlių ir augalų priežiūra? Su kuo ir kada augalus valyti?

Dirbtines gėles klientai dažnai renkasi dėl jų ilgaamžiškumo ir paprastesnės priežiūros, tačiau ji vis tiek yra reikalinga. Namuose laikomus dirbtinius augalus reikėtų valyti bent kartą per savaitę. Tai galima daryti dulkių valymo šluoste. Plastikines gėles galima plauti ir vandeniu. Gėles paprasčiausiai reikėtų pamerkti į dubenėlį su vandeniu bei plovikliu ir kurį laiką palaikyti. Po to tereikia jas nusausinti ant rankšluosčio. Papildomai gėles dar galima pavalyti drėgna servetėle ar šepetėliu. Daugeliui dirbtinių gėlių neigiamą poveikį turi didelė drėgmė, tiesioginiai saulės spinduliai, lietus. Dėl to laikant dirbtines gėles lauke, jei įmanoma, reikėtų dėti ar laikyti tokiose vietose, kur nuo gamtos jėgų poveikio būtų apsaugotos. Tokiu būdu augalai ilgiau išlaikys savo estetinį vaizdą. O lauke griaučiau bluks ryškių spalvų gėlės. 

Ar sunku pritaikyti dirbtinus augalus interjere ir eksterjere?

Savo klientams visada akcentuojame sezoniškumą, tai puikus būdas nuoboduliui nuvyti ir atrasti kitas formas, spalvas ar vietas kompozicijoms. Tokiu būdu ir kūrybiškumas mumyse suaktyvėja. 
Kitas ne ką mažiau svarbus aspektas – saikas, dažnai kartoju, mažiau yra daugiau. Didelėse erdvėse visada reiks daug daugiau augalų ir didesnių kompozicijų. O pavyzdžiui, keletas skoningų ir kokybiškų augalų gali padaryti stebuklus jūsų namų interjere. Kiekviename interjere yra vietų, kur nėra saulės šviesos, langų, erdvės neapšviestos: koridorius, vonios kambarys, tualetas, laiptų erdvė ir kt. O kartais juk būna, kad net ir apšviestoje patalpoje gėlės neauga. Tad dirbtinės gėlės, kurias dabar labai sunku atskirti nuo tikrų, išties yra puikus pasirinkimas.

Kai sezoniškumas toks ryškus Lietuvoje, o gyvos gėlės netveria tiesioginės saulės spindulių ir karščio, tenka galvoti kaip sukurti šventės puošybą su nenuvytosiomis gėlėmis. Tad puikiai pasitarnauja dirbtinės gėlės. Jas galima derinti kartu su gyvais augalais kaip šioje arkoje. Suderinus augalus tarpusavyje ir jų spalvinį koloritą, sunku net atskirti kas yra kas. Netikėčiausios situacijos skatina sugalvoti naujus sprendimus.


Ką galima sužinoti Pūkuoto Vėjo organizuojamuose kursuose dirbtinių gėlių tema? 
Šiuose kursuose prisiliesime prie medžiagų, jas pajausime. Taip pat mokinsimės teorijos. Dirbant su kokybiškais dirbtinais augalais svarbu jų nesugadinti, išnaudoti jų potencialą. Tad šie mokymai puikus būdas treniruotis ir suprasti kaip smarkiai skiriasi gyvas augalas nuo dirbtinio augalo. Ką ir kaip galima su juo padaryti, pritaikyti bei sukurti. 




Pūkuotas Vėjas mėgsta iššūkius! Vienas iš jų - šokolado namų lubos, kurias savo rankomis gaminome iš dirbtinių gėlių Lietuvoje ir siuntėme į Stokholmą, Švedijoje.  







!Svarbu žinoti!

Sekant ekologijos ir aplinkosaugos temas, dirbtinės gėlės, nepaisant jų patrauklumo ir paprasto naudojimo, kelia didelį pavojų aplinkai. Paprastai dirbtinių gėlių žiedlapiai gaminami iš sintetinių audinių, o jie būna apdoroti įvairiais cheminiais junginiais, siekiant suteikti jiems plastiškumo ir ilgaamžiškumo. Dažymui dažniausiai naudojami anilino dažai, kurie yra gana kenksmingi. Išmestos ir toliau išskiria kenksmingas medžiagas, didžioji dauguma dirbtinių gėlių negali būti perdirbamos, nekalbant apie tai, kad plastikiniai augalai net supainioja bites ir drugelius ieškant nektaro.
Labai svarbu nepamiršti ir tinkamo dirbtinių gėlių bei kitų dekoracijų utilizavimo. Dirbtinių gėlių nereikėtų mesti į bendrą buitinių atliekų konteinerį, o stengtis rūšiuoti. Jei įmanoma, reikėtų atskirti plastikines, popierines ar metalines tokių gėlių dalis ir mesti jas į atitinkamus rūšiavimo konteinerius!

















Komentarai

Populiarūs įrašai