Tulpių karštligė

Tulip des jardins, Flower Print, 19th Century Artist Illustration (Book Plate No. 39)

TULPĖS - vienos mėgstamiausių pavasarinių gėlių, išsiskiriančios savo unikalia forma bei ryškiomis spalvomis. Šie unikalūs žiedai prieš šimtmetį kėlę aistras ir šiomis dienomis neapleidžia savo pozicijų.

TULPIŲ ISTORIJA

Daugumai žmonių galvoja, kad tulpės yra kilusios iš Olandijos, bet iš tikrųjų jos augo kaip laukinės gėlės Turkijoje. Yra manoma, kad žodis tulpė yra kilęs iš turkiško žodžiu turbanas, dėl tulpės formos panašumo su turbanu. Tulpė atliko svarbų vaidmenį turkų kultūroje - figūravo poezijoje, paveiksluose bei muzikoje.

TULPIŲ KARŠTLIGĖ
Šios gėlės išpopuliarėjo Europoje, ypač Nyderlanduose XVII a., kur tuo metu įvyko taip vadinama tulpių manija. Kurios metu tulpių vertė taip pakilo, kad kainos išaugo ir galiausiai prekyba jomis patyrė krachą. 
II pasaulinio karo metu, kai Olandiją apėmė badas, žmones išgelbėjo tulpių svogūnėliai, kuriuos galima valgyti. Ir dar šiais laikais Didžiojoje Britanijoje, bei Afganistane yra valgomi tulpių svogūnėliai.


Tulpių laukai Olandijoje

1636 - 1637 m. Olandijoje siautėjo „tulpių karštligė“. Tulpių svogūnėlių paklausa buvo didžiulė, o kaina - milžiniška. Tai buvo pirmas istorijoje suplanuotos krizės pavyzdys.

Tulpių laukai Olandijoje

1612 m. kataloge „Florilegium“ publikuotos įvairios tulpių rūšys. Naująją gėle tuoj pat susidomėjo Europos valdovų dvarai. Tulpių svogūnėlių kainų augimą skatino tyčia skleidžiamos kalbos apie neregėtą šių gėlių paklausą.

KIEK TUOMET KAINAVO SVOGŪNĖLIAI?

1623 m. rinktinės Viceroy rūšies svogūnėlis kainavo 1000 guldenu (kas buvo lygu 10,26 kg sidabro arba 856 g aukso). Daug tai ar mažai? Beprotiškai daug. Metinės vidutinio olando pajamos tuomet sudarė 150 guldenų, kvalifikuoto amatininko – 300, verslaus pirklio – 1000 – 3000 guldenų. Tona sviesto kainavo apie šimtą guldenų, trys šimtai kiaulių - 300. Pačiais brangiausiais laikyti Semper augustus svogūnėliai. 1635 m. dokumentuose užfiksuotas sandėris, kai 40 tulpių svogūnėlių parduoti už 100 000 guldenų. Neretai keli svogūnėliai buvo keičiami į mūrinį namą, derlingos žemės sklypą, kelis centnerius kviečių, galvijų bandą.

"Prekeivis tulpėmis". XVII a. vidurio paveikslas - karikatūra

TULPĖS - sezoninė prekė. Prieš prasidedant „tulpių karštligei“ jomis prekiauta nuo gegužės iki spalio. Tačiau tulpių bumo metu pradėta prekiauti būsimais sėjiniais, kad pavasarį galima būtų juos parduoti triskart brangiau.

Paklausa augo. Vis daugiau olandų paniro į naująjį verslą. Prekyba tulpėmis tapo pelningesne už prekybą auksu. Amsterdame, Leidene, Harleme pradėjo veikti gėlių biržos. Ten būdavo perkamos ir parduodamos dar net nepasodintos gėlės. Tokie sandoriai vadinti „prekyba vėju“.

Brangenybių brangenybė. 
Tulpė Semper augustus. XVII a. pradžios piešinys gėlių kataloge. 

1634 m. pusė visų sandorių tulpių rinkoje buvo „popieriniai“. Tai yra, sudaryti ateičiai. Kainos augo, paklausos burbulas vis pūtėsi, tačiau 1637 m. rinka „perkaito“. Begalės tulpių svogūnėlių jau nebuvo kam parduoti. Kainos akimirksniu krito šimtus, o po to ir tūkstančius kartų. Krizė per tuometinės Olandijos ekonomiką smogė tarsi sunkus kūjis. Juk visi Nyderlandai gyveno tulpių prekyba.

Semper Augustus nuotrauka


Proceso katalizatoriumi tapo tą patį „prekyba vėju“. Kainos greitai pakilo iki neregėtų aukštumų, o po to staiga katastrofiškai krito. Sakoma, kad visiškai atsigauti po šios milžiniškos krizės Olandijai prireikė ne vieno ir ne dviejų dešimtmečių.  

XVII a. tapytojo Hendriko Poto paveikslas "Floros vežimas".
Aukščiau visų sėdi gėlių deivė Flora su tulpėmis rankose. Vežimas riedą į jūrą (pražūtį), o iš paskos žengia "tulpių manijos" apkvailinta minia.

Tulpė - viena iš populiariausių gėlių visais laikais, kuri atsiduria net filmo juostose, ne per daug seniai rodytoje kino salėse jaudinanti drama „Tulpių karštinė“ apie seną kaip pasaulis žmonių godumą, nepamatuotas viltis ir meilę. Nuostabi meilės istorija XVII a. Amsterdamą krėtusios tulpių manijos fone filmo juostoje.Tuo metu naujos nuostabaus grožio gėlės kaitino vaizduotę ir plėšė pinigines. Už vieną retos rūšies tulpės svogūnėlį karštinės piko metais (1637 m.) buvo mokamos sumos, dešimt kartų viršijančios metines nagingo amatininko pajamas.
Pūkuotas Vėjas archyvas

PASAULIS KIŠENĖJE
Tulpių žydėjimas virtęs švente ne tik Lietuvoje, o ir pasaulyje, kuriamos atviros šventes grožio mėgėjams ir puoselėtojams, kurie palikę miesto triukšmą galėtų pabūti ramioje gamtos oazėje. 
Pavasarį sodai pražysta visom įmanomom svogūninių gėlių spalvom. Lietuvos botanikos sodaikviečia pasigrožėti pavasario gėlių karaliene vadinamų tulpių žiedais. Gegužės pirmosiomis dienomis, miestiečius ir miesto svečius grožėtis ryškiaspalvėmis gėlėmis kviečia „Tulpių žydėjimo savaitė“. Kauno botanikos sodo ekspozicijoje – beveik 500 tulpių veislių, Vilniaus universiteto botanikos sodo Vingio skyriuje galima išvysti apie 400 rūšių ir veislių gausią tulpių kolekciją.


Penkios įspūdingiausios pasaulyje tulpių žydėjimo šventės, kurių nevalia praleisti. Nors kiekvieną pavasarį Burbiškio dvare vykstanti tulpių žydėjimo šventė sužavi ne tik lietuvius, bet ir užsieniečius, ja apsiriboti tikrai neverta. Pasaulyje tokie festivaliai – itin dažni, o užsienio gėlių laukai tiesiog užgniaužia kvapą. 
1. Spalvota duoklė Olandijai. JAV, Mičigane įsikūrusio Olandijos miesto pavadinimas sufleruoja, jog čia didelis dėmesys skiriamas europiečių palikimui. Būtent todėl kiekvieną pavasarį vietos laukai, šaligatviai ir sodai pražysta tulpėmis.  „Tulip Time“ festivalio metu galėsite stebėti ir filmus primenančius iškilmingus paradus. 
2. Tulpių lauke – karas ir pasakos. Kanados gamta ypatinga – čia žavi kalnai, slėniai bei milžiniški ežerai, tad nenuostabu, jog milžiniškoje šalyje atsiranda vietos ir tulpių laukams. Netoli sostinės Otavos vykstantis didžiausias tokio tipo festivalis pasaulyje vilioja margaspalvių žiedų jūra.
3. Melburno pašonėje – milijonas žiedų. Norėtumėte sudalyvauti dvejose tulpių žydėjimo šventėse per metus? Tai įmanoma, jei į festivalius keliausite skirtinguose Žemės pusrutuliuose. Kol JAV ir Europa spalvingomis gėlėmis džiaugiasi balandžio-gegužės mėnesiais, Australijoje Tesselaar tulpių fiesta vyksta rugsėjį. Sakoma, kad čia kiekvieną rudenį išsprogsta apie milijoną skirtingų žiedų. 
4. Žiedai su kalnų prieskoniu, vieną gražiausių Indijos regionų Kašmyrą pavasarį verta aplankyti dar labiau. Šrinagaro mieste įsikūrusiame žymios vietos politikės Indiros Gandhi memorialiniame sode vykstantis tulpių žydėjimo festivalis vilioja beveik dviem milijonais ryškiaspalvių žiedų. Tulpių laukai įspūdingesni atrodo dar ir todėl, jog plyti didingų kalnų fone – toks vaizdas nebūdingas Europoje vykstančioms šventėms. 
5. Šimtas kilometrų tulpių Amsterdamo tulpių festivalis, šventė, prasidedanti kovo pabaigoje ir besitęsianti iki pat gegužės, leidžia apžiūrėti pamėgtas gėles skirtingu jų žydėjimo metu. Paprastai keliautojai renkasi iš dviejų vietų – Keukenhof sodo arba Flevoland laukų. Pastaruosiuose, nors ir mažiau žinomuose, laukia ilgiausias gėlių maršrutas, besitęsiantis net 100 kilometrų.
                                                              Pūkuotas Vėjas archyvas
AUGA AKYSE
Skintų tulpių priežiūra nėra sudėtinga, jei namuose kiek vėsiau, džiaugsitės jų žydėjimu ilgiau. Kartais klientai klausia, ar tiesa kad jos „auga tiesiog akyse“? Tikrai taip! 
Tulpes įdomu stebėti kaip jos kinta, auga, didėja, ryškėja pumpuro spalva. Gali užaugti trečdalį savo pirminio didžio. Gautas gėles visada išvyniokite iš popierių ir aštriu peiliu kotelio galą patrumpinkite kokius 2-3cm tiesiu pjūviu. Vandens nereikia daug tulpėms, svarbu vazos aukštis, kad iš jos negriūtų. Jei kol parvykote namo tulpės apvyto, atnaujinkite kotų pjūvius ir suvyniokite standžiai į popierių, pamerkite ir palikite kelioms valandoms ilsėtis, netrukus jos atsigaus ir džiugins Jus! 
Nors mums įprasta pirkti skintas tulpes, vertėtų nepamiršti, kad tulpės gali puikiai augti ir džiuginti mus pasodintos vazonėlyje ar kartu su kitomis svogūninėmis gėlėmis. Tulpių auginimas iš tulpių bulvyčių vazonėliuose ar namų sode – džiaugsmas akims.
Tulpės simbolizuoja tobulą meilę ir pavasario pradžią. 
Kaip dauguma gėlių, atskira spalva simbolizuoja kažką kito:
raudonos tulpės simbolizuoja meilę, o violetinės tulpės simbolizuoja karališkumą. Geltonų tulpių reikšmė keitėsi iš beviltiškos meilės į teigiamų ir linksmų minčių išraišką. Baltos tulpės skleidžia atleidimą. Margos tulpės - vienos iš pačių populiariausių, dėl savo ryškios spalvų įvairovės atstovauja gražias akis. 
Jūsų gyvenimo moteris ar tai būtų mama, sesuo, žmona, draugė, dukra, močiutė, teta, kolegė ar kaimynė laukia Jūsų su tulpe rankoje, ir tik nuo Jūsų priklausys kokia tai tulpė bus, ar draugiška geltona, ar marga už gražias akis. 
Pūkuotas Vėjas archyvas



Komentarai

Populiarūs įrašai