Kovo 8-oji pasaulyje ir floristo virtuvėje


Kiekvieno pavasario pradžia atneša naują pojūtį ir įkvėpimą, kuris skatina siekti naujų tikslų, pasikeisti, atsinaujinti, sveikinti, džiaugtis, būti geresniais, labiau mylinčiais ir mylimais.
Labai simboliška, kad kiekvienas pavasaris prasideda duokle moterims, kurioms pavasarinis virsmas yra itin svarbus. Kovo 8 d. žymi Tarptautinę moterų solidarumo šventę. Skeptikai ją vertina labai įvairiai – vieniems tai sovietmečiu iškilusi nereikšminga šventė, kitiems – proga prisiminti ir įvertinti moterų pademonstruotą drąsą XX a. 
Dažnai girdime piktai leptelint, kad gėles reikia dovanoti ne tik tam tikromis dienomis – tai būtina daryti visada. Sutinkame! Tačiau tam tikros datos atkreipia dėmesį į svarbius įvykius, aktualijas. Švenčių kilmės istorijų žinojimas parodo mūsų kultūrinį išmanymą ir vertybių suvokimą. Tad pradėkime nuo pradžių – kodėl kovo 8 d. yra Tarptautinė moterų solidarumo diena? 

Šventės atsiradimo istorija

 Vaizdo rezultatas pagal užklausą „klara cetkin“

Moters dienos atsiradimo istorijos pradžią galima sieti su Klaros Cetkin asmenybe. Iš Vokietijos kilusi politikė visą gyvenimą kovojo už moterų teises ir lygybę visuomenėje. Dažnai ši šventė Lietuvoje siejama su tarybiniu laikotarpiu, tačiau tai nėra tikslu ir teisinga. Reikia atsiminti, kad tradicija minėti moters dieną buvo gaji jau antikos laikais. Nuo tada atsirado tradicija, kad tam tikrą dieną moterims skiriama išskirtinai daug dėmesio. Kalbant apie Moters dieną svarbu žinoti, kad 1907 m. K. Cetkin iniciatyva Štutgarte buvo surengta pirmoji moters teisių konferencija. Jau 1911 m. ši šventė buvo minima keliose Europos valstybėse. 
Akivaizdu, kad šios šventės ištakos visiškai nesusijusios su spalvingomis gėlėmis, džiaugsmu ir šventine nuotaika. Tačiau galbūt būtent dėl to turime tik dar labiau vertinti tokias dienas ir išmokti su džiaugsmu priimti tai, ką kiti žmonės iškovojo ateities kartoms. Neabejotinai kiekvienai moteriai gėlių gavimas yra maža šventė. Tarptautinė moters diena tik viena iš daugelio progų pagerbti, nudžiuginti dailiosios lyties atstoves. 

Kaip švenčiama Tarptautinė Moters diena pasaulyje?


Tarptautinė Moters diena džiaugsmingai švenčiama visame pasaulyje. 
Štai italai šią dieną moteris stebina mimozų žiedais. Geltonų mimozos medžio šakelių kvapas pripildo orą ir primena ne tik šios šventės prasmę, tačiau ir artėjantį pavasarį – bent jau taip mano patys temperamentingieji italai. 
Rusai, kaip ir lietuviai, kovo 8-ąją moterims dovanoja įvairiausias gėles, bet iki šiol populiariausios tulpės bei rožės.
Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje kovas yra paskelbtas „Moterų istorijos mėnesiu“ (ang. „Women's History Month“), norint paminėti svarbų moterų indėlį į istoriją ir visuomenės raidą. 
 Taip pat šiuo metu dvidešimt aštuoniose pasaulio šalyse Kovo 8-oji yra nedarbo diena (pvz., Afganistane, Kambodžoje, Kuboje, Rusijoje, Ukrainoje ir kitur). Kitose valstybėse laisvadienis suteikiamas tik moterims.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį perkant gėles šiai progai? 


Na ir kas, kad sinoptikai dar tiksliai negali pasakyti, apniukusi ar saulėta bus Kovo 8-oji – moterims diena bus šviesi, jeigu nepagailėsite joms dėmesio ir, žinoma, apdovanosite jas spalvingais gėlių žiedais. Kad būtų paprasčiau apsispręsti, kokius teikti gėlių žiedus, pasidairykime po floristo gėlių virtuvę, kas joje vyksta ir ką pataria Pūkuotas Vėjas floristės!
Augalai ne šiaip sau tapatinami su moterimis. Juk jie, kaip ir dailiosios lyties atstovės, tokie pat gležnūs ir trapūs. O kai kurios gėlės tiesiog neatsiejamos nuo moters asmenybės ir apdovanoja ją būdingais žydintiems augalams bruožais: grožiu, išdidumu, švelnumu, ištikimybe, išmintimi. 
Dovanojamos gėlės gali būti iškalbingesnės už gražiausius žodžius. Jos gali išduoti apie meilę, pagarbą ar net abejingumą. Pavasarinei moterų šventei kovo 8-ąją labiausiai tinka ryškių, linksmų spalvų gėlės. Nereikėtų būti labai prietaringiems ir atsisakyti skaisčiai geltonų puokščių.
Dabar priimta manyti, kad geltona – tai Saulės, šviesos, gėrio, optimizmo ir gyvenimo džiaugsmo spalva. Tobulas pasirinkimai šiai progai – geltonos tulpės, simbolizuojančios harmoniją, laimę ir patrauklumą. Kiekviena moteris apsidžiaugtų šią dieną gavusi įvairiaspalvių tulpių puokštę. Tokia puokštė – tarsi palinkėjimas laimės ir ryškių, įsimintinų įspūdžių gyvenime. Gėlių puokštė nebūtinai turi būti tokia, kad moteris vos galėtų apglėbti abiem rankomis.
Puokštelė gali būti nedidelė, tačiau originali. Reikėtų vengti standartinių gvazdikų, rožių, suvyniotų į celofaną. Tokia „puokštė“ atrodo lyg vyras dėl moters visai nesistengė, tiesiog nupirko glėbį gėlių per išpardavimą ir išdalino visoms pažįstamoms moterims. 
Jau galima rasti pavasarį pražįstančių raktažolių, taip pat mimozų (reiškiančias jautrumą), krokų (simbolizuojančius atsinaujinimą ir gaivumą), snieguolių (švelnumo ir turtingo gyvenimo simbolį), narcizų (amžinojo grožio gėlę). Vėdrynai labiausiai nudžiugins moteris, kurios yra itin romantiškos, elegantiškos, svajingos, moteriškai kerinčios. Taip pat vėdrynai primena vėjyje besiplaikstančias lauko gėles – tad natūralumą ir gamtą mėgstančios dailiosios lyties atstovės bus tikrai maloniai nustebintos ir sužavėtos.
Šios gėlės yra sezoninės, žydinčios tik pavasarį, tad rekomenduojame nustebinti būtent jomis, nes kitu metų laiku jūs jų nerasite įsigyti. Šias gėles geriau dovanoti puokštėmis, prie gėlių galima pridėti atvirutę su ranka rašytu sveikinimu. Jeigu puokštėje yra daugiau nei 15 gėlių, tuomet nesvarbu, ar skaičius lyginis ar nelyginis. Dovanojant rožę be įpakavimo, prieš įteikiant reikia nuskabyti spyglius, kad gėlės gavėjas nesusižeistų.

Kokius žodžius ir kaip pasakyti? 

Kartais esame įsitikinę, kad mylime, gerbiame, vertiname, prisimename žmones ir jie tai žino. Dažnai galvojame, kad nereikia to pasakyti, apie tai priminti. 
Tai padaryti būtina, tokių švenčių proga ypač! 
Prie gėlių puokštės nebijokite pridėti atviruko, kuriame galite pasidalinti tokia žinute: „Aš vertinu Tave!“, „Tu esi mano mūza!“, „Tu turi ypatingą sugebėjimą padaryti šį pasaulį ypatingu!“, „Ačiū, kad esi ir už viską, ką darai!“.
Nepamirškite, kad labai dažnai gėlės žiedas yra iškalbingesnis už daugybę Jūsų ištariamų žodžių! 
Šiemet kovo 8 d. visame pasaulyje bus rengiamos įvairios diskusijos ir konferencijos, vyks renginiai, siekiant atkreipti dėmesį į moteris ir jų siekius. Kiekvienoje darbovietėje ir namuose vyrai rankose laikys gėles bei dovanėles, taip norėdami pagerbti juos įkvėpusias ir kasdien žavėtis verčiančias moteris. 
Su kuo asocijuojasi Kovo 8-oji?
Asmeniškai manKovo 8-oji visada atrodė gėlėmis puošta diena. Būtent taip ji nuo vaikystės man asocijuodavosi – daug daug gėlių. Net mokykloje berniukai dovanodavo gėles mergaitėms. Prisimenu, kad Kovo 8-oji buvo net pavadinta „tulpadieniu“.

Ką reiškia Kovo 8-oji tau?


Parengė Neringa Paukštytė-Simonavičė
Foto: Vaida Virbickaitė


Komentarai

Populiarūs įrašai